Wenngarns slott 443, 193 91 Sigtuna
018 44 44 600

Situationen för Svensk polis

Det blir allt tydligare att situationen för svensk polis har blivit allt svårare och tuffare. Flera oberoende artiklar och rapporter visar att många enskilda poliser upplever sitt arbete både som farligt och obekvämt, med låga löner etc.

Tidningsartiklar (länkar):

Polisens larm: ”Vi går på knäna”

Om inte polisen kan hantera situationen, vem kan?

8 av 10 poliser överväger att sluta

Därför står jag inte ut att vara polis

Den sociala frågeställningen

Konsekvensen av den nuvarande situationen är att de bästa och mest engagerade poliserna redan har slutat. Det är också allt svårare att rekrytera nya poliser, eftersom mediernas rapportering inte ger polisen någon högre status, långt ifrån att vara en av samhällets pelare som det var i det förflutna. Det betyder att samhället, företagen och organisationerna blir exponerade för risker och ökar därav deras skyddsbehov som ett resultat. Den privata säkerhetsbranschen ökar!

Detta ställer dock extremt höga krav på den privata säkerhetsbranschen, som plötsligt kommer att ställas inför nya uppgifter och situationer med lägre utbildning och samtidigt inte har stöd av polisen i samma utsträckning.

Det är nu som kunden som kommer försöka välja vilket säkerhetsföretag som kan uppfylla behovet av skydd och det kommer givetvis att vara det säkerhetsföretag som har de bästa säljarna (som ofta säljer mot budget och provision) som kommer att vinna de flesta kunder! Frågan är vad som händer när branschen inte klarar att fylla statens behov?

Vi vet svaret, folk kommer bli skadade och dödas och som en konsekvens måste lagstiftningen anpassas och ännu mer säkerhetspersonal behöver hyras. Detta leder till dyrare säkerhetsskydd som leder till ökade kostnader och därmed ställer krav på ökade priser för företagen! (se tidigare inlägg!)

Situationen är allvarligare än vad många förstår!

/Claes-Göran Hammar

HSSE-Strateg

Dela inlägget i sociala kanaler!
Facebooktwitterlinkedin

Lämna en kommentar